Hogyan kezdjek hozzá?
2017. július 17. írta: SNN

Hogyan kezdjek hozzá?

Általában azt veszem észre, hogy azok, akik szeretnének áttérni az egészséges életmódra, már a legelején elvéreznek. Nem azért, mert lusták, vagy mert képtelenek legyűrni azt a salátát a torkukon, hanem azért, mert annyi információ zúdul rájuk hirtelen, hogy nem tudják, melyikhez kapjanak. Pedig a dolog nem is lehetne egyszerűbb.

pexels-photo-196640.jpeg

Most akkor a szétválasztós diéta a tuti, vagy vércsoport szerint kell belekezdeni? Reggel egyek szénhidrátot, vagy egyáltalán ne egyek, és kerüljem a glutént meg a laktózt ugye, mert azok hízlalnak? És a gyümölcsben sok a cukor, úgyhogy azt hagyjuk, de az uborka jó, mert annak a nagy része víz? Este 6 után már ne egyek, és reggelizni mindig az első fél órában kell felkelés után?

Annyi a tévinformáció a neten, hogy az valami bődületes, és őszintén szólva elkeserítő is, mert azokat, akik nem rendelkeznek a kritikus olvasás képességével, valamint egy innen-onnan (de hiteles helyekről!) összeszedett alaptudással, nagyon könnyű megvezetni. Pedig a fogyás matekja egyébként rohadt egyszerű: ha több kalóriát használsz el, mint amennyit megeszel, fogyni fogsz.

giphy_2.gif

Na igen, de ez is többtényezős dolog.

Nem elég, ha egy nap két hamburgert és egy csokis shake-et eszel meg, aztán lemozgod, mert nem mindegy, miből viszed be az aznapi kalóriákat. Persze, így is működhet a dolog, de tudod, mi lesz a vége? Hogy kaparni fogod a falat az éhségtől, szédülni fogsz és rohadt ingerlékeny leszel, ráadásul a sportban sem tudsz majd úgy teljesíteni, hogy megérje egyáltalán átöltözni, nemhogy kifizetni a terembérletet vagy perkálni az edzőnek, hogy segítsen. Aztán persze ott van a narancsbőr problematikája, meg az, hogy hosszú távon ezt nem lehet csinálni - nagyon szadistának kell ahhoz lenned, hogy gyorskajából vidd be azt a kalóriamennyiséget, amire a szervezetednek szüksége van.

Akkor mit is kéne csinálnod?

Vegyük át az alapokat! Nem garantálom, hogy mindenből a teljesen ideillő szakszót fogom használni, de a cél nem is ez, hanem az, hogy megértsd, hogyan működik a tested. A szervezeted kalóriákat éget el ahhoz, hogy működni tudjon. Már ahhoz is kalóriát kell égetnie, hogy a szíved dobogjon, a vér áramoljon az ereidben, lélegezz, és működjön az agyad. Már akkor kalóriát égetsz, amikor meg sem mozdulsz. Csak persze baromi keveset. Ezt hívjuk alapanyagcserének.

A sporttal az egyik cél az, hogy ezt az alapanyagcserédet növeld, ezzel már helyből több energiát használsz fel, azaz kalóriát égetsz el. Ahhoz, hogy az alapanyagcseréd növekedjen, az izomtömegedet is növeszteni kell. 

A sportnak nagyjából ez a szerepe az egészséges életmódban, ugyanis tényleg igaz, hogy nem tudsz túledzeni egy rossz étredet, a mozgás mindössze 20 százalékát teszi ki annak, hogy úgy nézz ki, ahogy szeretnél. Meg persze ha tónusos vagy, akkor jobban is fest az a kidolgozott test, de nagyjából ennyi. Az igazi varázslat a kajában leledzik.

pexels-photo-260290.jpeg

Ha hosszú távon szeretnél egészségesen élni, az ételekre teljesen máshogy kell nézned: üzemanyagként, amely fűti a testedet, és hozzájárul, hogy a legegészségesebb, legvidámabb, legenergikusabb önmagad lehess. Ha rossz minőségű alapanyagot viszel be, a tested nem fog úgy működni, mintha jó minőségűt ennél. Én már nem is ételekben, hanem makrotápanyagokban gondolkozom, és neked is ezt kell elsajátítani, ha kalóriaszámolgatás helyett tényleg csak egészségesen szeretnél élni.

Mi az a makrotápanyag?

A makrotápanyagok az ételekben találhatók: a szénhidrát, fehérje és zsír szentháromságán múlik minden. Szénhidrát a teljes kiőrlésű kenyér, a cukor, és a zöldség is, csak mindegyikben más a szénhidrát mennyisége, és az sem mindegy, hogy összetett vagy egyszerű szénhidrátról beszélünk. Ugyanúgy fehérje a túró és a csirke is, csak más a fehérjemennyiség bennük. Azt, hogy mennyi makrotápanyagot kell egy nap bevinned, ide kattintva kiszámolhatod. Először ajánlom egy olyan oldal használatát, ami lebontja a különböző ételeket makrotápanyagokra, én a Spark People-t használtam eleinte.

Ne félj, nem kell életed végéig számolgatnod - ez csak addig jó, amíg nagyjából rá nem érzel, miben miből mennyi van. Most már nagyjából össze tudom rakni azt a mennyiséget minden makrotápanyagból, amire szükségem van, és egyáltalán nem számolgatok - csak tudom, hogy ha ebédre fehérjedús salátám volt, akkor vacsorára mehet még egy kis szénhidrát, mert maradt még az aznapi adagomból.

Igen - szénhidrát vacsira! Mert teljesen hülyeség olyanoknak hinni, mint az "este 6 után ne egyél", vagy "este csak salátát szabad". A vacsorád legyen könnyű, de tartalmas, és egy-két órával lefekvés előtt fogyaszd el - ha hajnali egykor fekszel le, nyugodtan egyél tésztát 11-kor. Csak tudd, hogy mennyit szabad, és legyen teljes kiőrlésű, valamint egészséges feltétes.

pexels-photo-106877.jpeg

Az, hogy mennyi kalóriát kell enned egy nap, nagyon függ attól, hogy mit dolgozol, hol, és milyen időszakban, valamint attól is, hogy mennyire vagy aktív. Ha ülőmunkát dolgozol, és heti 5-6-szor edzel, 2000 kalória alá eszedbe ne jusson menni, ha aktív munkád van, akkor még efölött legyél, ha pedig keveset edzel, 1800 a nagyon minimum. Muszáj üzemanyaggal ellátnod a testedet, hogy tudjon izmot építeni, és növelje az alapanyagcseréjét.

Nagyjából ennyi a varázslat, nem bonyolult, és nem is nehéz tartani. Arról, hogy mi a jó kalória, és mi a rossz, egy későbbi bejegyzésben írok majd - egyelőre maradjunk annyiban, hogy mindenki tudja, mik az egészséges ételek. Nem véletlenül hívják így őket, ezeket kell enned neked is. Hogy miért, azt a következő posztban kifejtem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4412670177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása